Home

Main Menu

Resources

Key Concepts

Login Form 
Welcome to the Frontpage
Prinsjesdag 2008 PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 16 september 2008 09:06

Prinsjesdag 2008Zoals gebruikelijk is Prinsjesdag ook in 2008 in informatieve zin allang begonnen. De voorwaarden waaronder Kamerleden en journalisten de Rijksbegroting voorafgaand aan de Derde Dinsdag mogen inzien zijn weer onderwerp geweest van hevig onderling gekibbel. Maar individuele leden van het kabinet zijn allang begonnen met het verstrekken van gegevens. Het gaat tenslotte om een ritueel, dat wil zeggen een niet-functionele maar symbolische activiteit. En zo mocht vice-premier André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) gerust al vertellen dat hij héél veel miljoenen gaat besteden aan het wegwerken van de vorig jaar ook al weggewerkte wachtlijsten in de jeugdzorg.
Wat ons nog meer te wachten staat op het gebied van de jeugdzorg? Hier moet het straks allemaal te lezen zijn, na 15.15 uur.
Zouden ze het bij die Bureaus Jeugdzorg ook allemaal zo spannend vinden?

Laatste aanpassing op dinsdag 16 september 2008 09:20
 
Bezoek: Peter Schoorstra PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 16 september 2008 08:20

Kilimanjaro dagboek van een KiligangerSoms maak je bij toeval kennis met mensen die ertoe doen. Peter Schoorstra is er zo een. Gisteren kwam hij op bezoek, de man van de website www.jeugdzorgammehoela.nl en schrijver van het gelijknamige boek Jeugdzorg?? Ammehoela!!. Peter is een recht-door-zee-man. Hij moest toevallig gisteren hier in de buurt zijn om te vertellen over de dingen die hij nog meer doet in zijn leven: expedities organiseren en begeleiden naar de Kilimanjaro (Afrika) en naar Peru (Incatrail). Het was een ontmoeting van herkenning: natuurlijk over onze ervaringen met Bureau Jeugdzorg, over de bureaucratie daar, en over voogden die gewoon doen wat zij willen en waar je je maar gewoon bij hebt neer te leggen. Dat je er in het begin op vertrouwt dat zij doen wat goed is voor het kind, maar dat er na verloop van tijd een gezonde dosis wantrouwen ontstaat die snel kan omslaan in een regelrechte confrontatie.
Samen constateren we dat het raar is dat voogden je op persoonlijke titel als een enorme bedreiging gaan zien, terwijl je alleen maar het beste wilt voor je kind, je kleinkind of pleegkind. En dat dat intern bij Bureau Jeugdzorg gewoon wordt toegelaten en zelfs goedgekeurd.
Het was een prettige kennismaking. Peter, we houden contact!

Laatste aanpassing op woensdag 17 september 2008 21:35
 
Kindertelefoon gaat actief verwijzen PDF Afdrukken E-mail
zondag 14 september 2008 21:26

Kindertelefoon17.000 telefoontjes per jaar
ENSCHEDE - Vrijwilligers van de Kindertelefoon Overijssel mogen vanaf deze maand kinderen actief doorverwijzen naar Bureau Jeugdzorg of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Als een kind belt met een ernstig probleem, zoals verwaarlozing of mishandeling, kan het, indien het toestemming geeft, direct doorverbonden worden met een hulpverlener. Deze neemt het gesprek dan over en begeleidt het kind.
De Kindertelefoon locatie Overijssel bestaat 25 jaar en telt inmiddels zo'n dertig vrijwilligers. Sinds een aantal jaren maakt de organisatie deel uit van Bureau Jeugdzorg. In 2007 vonden er in deze regio ruim 17.000 telefoongesprekken plaats.

Bron: TC Tubantia, 12 september 2008.

Laatste aanpassing op zondag 14 september 2008 22:06
 
PvdA: andere aanpak jeugdbeleid PDF Afdrukken E-mail
maandag 15 september 2008 09:49

Een beetje politieke partij heeft tegenwoordig wel iets te zeggen over jeugdzorg en jeugdbeleid. Ze hebben natuurlijk ook weinig keuze want de incidenten rondom de jeugd zijn dagelijks nieuws. Dus nu wil de PvdA een andere aanpak van het jeugdbeleid. De vier grote steden moeten het voortouw nemen in het tegengaan van jongerenproblemen en daarover verantwoording afleggen aan minister André Rouvoet. Ze mogen daarbij belemmerende schotten en structuren doorbreken.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zal dat deze week naar voren brengen tijdens de algemene beschouwingen. Een woordvoerster van de PvdA bevestigde maandag een bericht daarover in de Volkskrant.

Hamer wil dat de problemen sneller worden aangepakt dan nu door de schotten tussen hulpverlenende instanties en de versnippering tussen ministeries mogelijk is. ,,Het is vijf voor twaalf'', zei Hamer op Radio 1.

Ze verwees onder meer naar de hoge schooluitval. Kinderen worden bij problemen van het kastje naar de muur gestuurd, bleek onlangs uit onderzoek. De aanpak is vooral in de grote steden nodig, omdat daar de meeste jongeren wonen en de meeste problemen voorkomen.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft volgens Hamer wel geld voor het jeugdbeleid maar is ook afhankelijk van alle wetgeving en belemmeringen. Het PvdA-plan moet dan ook gezien worden als een steun voor zijn beleid, zei ze. De steden moeten op hun beurt verantwoording afleggen aan Rouvoet. De PvdA-voorvrouw verwacht geen problemen in de coalitie over dit plan.

Bron: De Gelderlander, 15 september 2008.

Laatste aanpassing op maandag 15 september 2008 12:05
 
Strengere aanpak van criminele kinderen PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 12 september 2008 16:21

Criminele kinderen onder de 12 jaar worden harder aangepakt. Dat heeft het ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt. Kinderen die problemen veroorzaken, worden door de politie thuisgebracht en de ouders worden op het gedrag aangesproken. Bij herhaling van de overlast wordt Bureau Jeugdzorg ingeschakeld. Ouders kunnen onder toezicht worden gesteld.

Met deze aanpassing in de wet op de jeugdzorg wil minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) naar eigen zeggen een eind maken aan de 'vrijblijvendheid'. Bij de probleemgroep gaat het volgens Hirsch Ballin meestal om jongens die te midden van oudere kinderen 'hun eerste vingeroefeningen in crimineel gedrag krijgen'.

Volgens de minister is het zaak om dat gedrag zo snel mogelijk bij te sturen. "Dus niet wachten tot iemand 12 jaar is en het strafrecht ingeschakeld kan worden".

Betrokken instanties kunnen in de toekomst ook de ontwikkeling van een probleemkind blijven volgen door inzage in de zogeheten verwijsindex risicojongeren. Daarin kunnen aantekeningen worden gemaakt van het ongewenste gedrag van kinderen.

Bron: Dagblad Trouw, 12 september 2008.

 
«BeginVorige212223242526VolgendeEinde»

Pagina 23 van 26
Advertentie
 

Polls

Joomla! is used for?
 

Who's Online

We hebben 27 gasten online

Advertisement

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.