Home

Main Menu

Resources

Key Concepts

Login Form 
Welcome to the Frontpage
Baby Jayden terug in België PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 23 december 2008 22:43

Baby Jayden overgedragen aan Belgische autoriteiten

Het is bijna Kerstmis, en wie wil er dan niet thuis zijn, bij zijn eigen familie? Dat zou zomaar de gedachte kunnen zijn bij het bericht dat het in de zomer verkochte babietje weer in België is, in elk geval weer dichterbij huis.

Bureau Jeugdzorg Overijssel heeft baby Jayden vandaag overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Jeugdzorg kreeg onlangs de voorlopige voogdij over het kind omdat de baby volgens de rechtbank illegaal was geadopteerd. 
Die voorlopige voogdij is niet verlengd. In plaats daarvan is het jongetje terug naar België, omdat hij een betere toekomst heeft in zijn geboorteland, zo maken Bureau Jeugdzorg Overijssel, de Raad voor de Kinderbescherming en het ministerie van Justitie in een gezamenlijke verklaring bekend.

De zaak rond baby Jayden werd bekend door het televisieprogramma Netwerk dat onthulde dat een echtpaar uit Sibculo (gemeente Hardenberg) de baby via internet in België had gekocht.

Ook het parket van Gent meldde dat het kind door de Nederlandse jeugdzorg is overgedragen aan de Belgische overheid. Een jeugdrechter besliste daarop het kind voorlopig in een crisispleeggezin in België te laten opnemen. De jeugdrechter zal later beslissen wat er met het kind moet gebeuren.

De Belgische biologische ouders van Baby J. hebben er intussen spijt van dat ze hun kindje hebben verkocht en willen het terug.

Laatste aanpassing op dinsdag 23 december 2008 22:50
 
2009: aanpak kindermishandeling PDF Afdrukken E-mail
maandag 22 december 2008 16:22

Campagne Aanpak kindermishandeling

Meldpunt Kindermishandeling2009 wordt het jaar van de aanpak van kindermishandeling. Op 29 december 2008 gaat een grote publiekscampagne over de aanpak van kindermishandeling van start. De campagne duurt 2 jaar.

De campagne richt zich op alle inwoners van Nederland. Het doel is om iedereen bewust te maken van zijn verantwoordelijkheid om signalen van kindermishandeling te melden.

Alertheid omstanders vergroten
Elk jaar zijn meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Dat komt neer op minimaal 1 kind per klas van 30 leerlingen. Nog niet de helft van deze kinderen komt terecht bij hulpverleners. Dat is onacceptabel. Daarom start de campagne Aanpak kindermishandeling. De campagne richt zich op de omstanders van de mishandelde kinderen. Op vrienden en bekenden, op buren, op ouders van kinderen in de klas, op familie. Kortom, op iedereen die zich beweegt in de omgeving van het desbetreffende kind. Deze groep mensen weet nu niet goed wat zij moeten doen. Bij hen leven twijfels, onzekerheden en angst. Waar kunnen ze advies inwinnen? Waar kunnen ze met hun twijfels terecht? Moeten ze melding maken van hun vermoeden? Wat gebeurt er dan precies? De campagne geeft een antwoord op deze vragen en vergroot de alertheid op signalen van kindermishandeling.

Radiospotjes 29, 30 en 31 december 2008
Vanaf 29 december 2008 is op de landelijke radiozenders een oproep te horen van minister Rouvoet om extra alert te zijn op signalen van kindermishandeling. De radiospot vormt het begin van een 2 jaar durende landelijke campagne.
De radiospot is alvast hier (mp3) of hier (wav) te beluisteren.

In januari 2009 maakt minister Rouvoet het vervolg van de campagne bekend.

Laatste aanpassing op maandag 22 december 2008 16:47
 
Jeugdhulpverlening in Overijsel gaat online PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 19 december 2008 11:13

Website, chatten en laptops voor hulpverlening

Jeugdhulpverlening in Overijsel gaat online Om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren gaat de jeugdzorg in Overijssel in toenemende mate online bij de hulpverlening. Volgend voorjaar start het project Youthcare OverijsselOnline, kortweg YOO!, waarbij digitale media worden ingezet om de communicatie tussen jongeren, hulpverleners en ouders te verbeteren. In YOO! doen onder meer Trias Jeugdhulp, Commujon, Jarabee en Bureau Jeugdzorg mee.

In het kader van Yoopinion worden de hulpverleners met speciale laptops uitgerust, waardoor zij bij huisbezoeken online de cliënttevredenheid volgen en informatie kunnen opvragen. Onder de naam Yooknow komt er een online-expertisebank, waar zowel jongeren als hulpverleners 24 uur per dag informatie kunnen krijger.

Yootalk wordt een online-platform waar ouders, hulpverleners en jongeren kunnen communiceren en jongeren op de wachtlijst alvast kunnnen chatten met lotgenoten. De provincie Overijssel stelt 269.000 euro beschikbaar voor het project.

Johoho!

Bron: TC Tubantia 19-12-2008.

Laatste aanpassing op vrijdag 19 december 2008 11:23
 
Internationale kindervredesprijs PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 20 december 2008 12:35

Kerststerrencircus in teken van Internationale kindervredesprijs

KidsRightsNobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu heeft 4 december in de Ridderzaal de vierde Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan Mayra Avellar Neves uit Brazilië. Zij ontving de prijs vanwege haar moedige en succesvolle inzet tegen het extreme geweld in de favela’s van Rio de Janeiro, dat elk jaar aan duizenden kinderen het leven kost. Aan de Kindervredesprijs is een geldbedrag verbonden van 100.000 euro. KidsRights zal het aan de prijs verbonden bedrag investeren in concrete projecten die nauw verbonden zijn met Mayra’s strijd voor de vrede. Hoofdsponsor van de Kindervredesprijs 2008 is ABN AMRO.

Mayra’s strijd tegen geweld
Mayra groeit op in een van de meest gewelddadige favela’s van Rio, winnaar 2008waar een burgeroorlog woedt tussen de drugskartels onderling en tussen de kartels en de politie. Het geweld nam zo toe, dat toen Mayra 11 jaar was, de wijk werd afgesloten en voor medisch en onderwijzend personeel van buiten vrijwel ontoegankelijk werd. Dat resulteerde in sluitingen van scholen en klinieken. Op haar 15e mobiliseerde Mayra honderden kinderen en jongeren om in een protestmars de politie te vragen niet tijdens schooltijden te patrouilleren. Een mars die zeker niet zonder gevaar was. De politie stemde in met haar eisen en sindsdien kunnen veel kinderen weer naar school. Toch vecht Mayra door, want het leven in de favela’s is nog steeds zeer gevaarlijk en de kwaliteit van voorzieningen is slecht. Vorig jaar organiseerde zij opnieuw een mars door de straten, ditmaal om iedereen binnen èn buiten de favela op te roepen zich hard te maken voor de basisrechten van de sloppenbewoners. Of zoals ze het zelf zegt: “Iedereen heeft een rol in het verbeteren van de mensenrechten. In het bijzonder de rechten van kinderen als de generatie van de toekomst. We kunnen en moeten ons hard maken voor deze kinderen, wiens rechten worden geschonden en wiens levens op het spel staan.”

Internationale kindervredesprijsKindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks toegekend aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de kinderrechten, en werd voor het eerst uitgereikt in 2005, tijdens de wereldtop van Nobel Vredesprijswinnaars onder leiding van Michael Gorbatsjov. De prijs, unaniem door de Nobelprijswinnaars toegejuicht als nieuw instrument in de wereldwijde strijd voor de kinderrechten, werd postuum opgedragen aan Nkosi Johnson: de Zuid-Afrikaanse jongen die in zijn korte leven een wereld van verschil wist te maken voor de positie van kinderen met HIV/Aids. In 2006 was de eer aan Om Prakash Gurjar uit India. Hij ontving de prijs uit handen van Nobelprijswinnaar F.W. de Klerk, voor zijn onaflatende inzet tegen kinderarbeid en voor de bevrijding van kindslaven. Vorig jaar was Thandiwe Chama uit Zambia de gelukkige. Sir Bob Geldof en Nobelprijswinnares Betty Williams reikten haar de prijs uit voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor alle kinderen in haar land, ook de allerarmsten. De Kindervredesprijs bereikt en inspireert elk jaar honderden miljoenen mensen wereldwijd om een verschil te maken voor kwetsbare kinderen.

Het Kerststerrencircus wordt vanavond om 20.00 uur uitgezonden door RTL4.

Laatste aanpassing op vrijdag 19 december 2008 12:51
 
Bureau Jeugdzorg Amsterdam blijft onder toezicht PDF Afdrukken E-mail
donderdag 18 december 2008 11:01

OTS BJAA verlengd

BJJAHet Amsterdamse Bureau Jeugdzorg (BJAA) blijft de komende maanden onder verscherpt toezicht staan. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher besloten. Volgens Asscher en interimdirecteur Leo Euser is er verbetering opgetreden, maar functioneert Jeugdzorg nog niet goed genoeg.

Bureau Jeugdzorg belandde deze zomer in een crisis. Asscher gaf toen een zogeheten aanwijzing aan Bureau Jeugdzorg - een gedetailleerde instructie. Hij heeft nu de tweede aanwijzing gegeven omdat er nog steeds wachtlijsten zijn.

Bij alle kinderen is gecontroleerd of ze veilig zijn. Ze hebben ook allemaal een contactpersoon. Maar er zijn nog steeds 150 kinderen die wachten op een gezinsvoogd en bij het Meldpunt Kindermishandeling staan nog 23 kinderen op een wachtlijst.

De wachtlijst bij de Jeugdbescherming moet op 1 mei zijn weggewerkt, die bij Kindermishandeling op 1 maart. Dat heeft Bureau Jeugdzorg beloofd in een rapportage aan Asscher en de wethouder zal op dat punt ook verscherpt toezicht houden.
Asscher schrijft in zijn brief dat hij verdergaande maatregelen heeft overwogen. Maar hij heeft vertrouwen in de aanpak van Euser. Mocht het niet lopen zoals nu is afgesproken, dan kan Asscher alsnog harder ingrijpen.
Het bestuur van Bureau Jeugdzorg is er wel in geslaagd voor 2009 een sluitende begroting in te dienen. Ook heeft het een aantal verbeteringen aangebracht ten aanzien van de veiligheid van de kinderen en is het onderling vertrouwen binnen Bureau Jeugdzorg enigszins hersteld.

Volgens Euser is er op tal van fronten op zijn minst een begin van verbetering. Het verloop onder het personeel is verminderd en er is een sluitende begroting voor komend jaar. Ook is er volgens hem meer vertrouwen tussen personeel en leiding. ''We zijn op zich normale dingen aan het doen. Maar daar ontbrak het in het verleden aan, zei de Raad van Toezicht,'' aldus Euser.

Tsja, nu is ook hun Onder Toezicht Stelling (OTS) verlengd...

Laatste aanpassing op donderdag 18 december 2008 12:01
 
«BeginVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 5 van 26
Advertentie
 

Polls

Joomla! is used for?
 

Who's Online

We hebben 7 gasten online

Advertisement

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.