Home

Main Menu

Resources

Key Concepts

Login Form 
Welcome to the Frontpage
Grove fouten Bureau Jeugdzorg in zaak Talysa PDF Afdrukken E-mail
woensdag 17 december 2008 13:42

Niemand was verantwoordelijk

Vele hulpverleners bekommerden zich om baby Talysa, maar niemand was echt verantwoordelijk voor het meisje. Toen de vader doordraaide en zich bewapende met messen, greep niemand in. Nog geen vier weken oud stierf het baby’tje, nadat het was mishandeld door de ouders.

Dit blijkt uit onderzoek van de inspectie voor Jeugdzorg, de inspectie voor de Gezondheidszorg en de Rotterdamse Jeugdconsul naar de hulp aan het Rotterdamse gezin.
Zes (!...) hulpverlenende instanties waren direct betrokken bij het gezin. Voorkomen konden ze het drama in Rotterdam-West niet. Beide ouders zijn inmiddels veroordeeld tot drie jaar celstraf en tbs. De moeder gaat nog in hoger beroep.

De inspectie is vooral kritisch op de jeugdzorg. Die had het voortouw moeten nemen:
"Elke melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) moet leiden tot een onderzoek naar de veiligheid van het kind. En als er al een ander kind uit het gezin uit huis is geplaatst, moet Bureau Jeugdzorg (BJZ) aantonen dat de situatie in het gezin zodanig is veranderd dat het veilig is een kind in het gezin te laten verblijven."
Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen in rapport Baby T. van de Inspectie jeugdzorg. Uit de rapportages blijkt dat ondanks veel overleg tussen jeugdzorg, GGZ Bavo Europoort en Leger des Heils niemand de leiding in het gezin nam, ook al maakte praktisch iedereen zich zorgen. Erger nog: op cruciale momenten werd niet gecommuniceerd.
Bureau Jeugdzorg Rotterdam (BJZ) was al eerder bij de ouders van baby T. betrokken omdat het oudste kind, R. een jaar eerder al uit huis was geplaatst. De inspectie oordeelt dat Bureau Jeugdzorg onvoldoende duidelijk haar verantwoordelijkheid ten aanzien van T. heeft genomen. Tot twee keer toe is er een melding geweest bij het AMK, beide meldingen zijn niet voorgelegd aan de Raad voor de Kinderbescherming. Niemand heeft de regie genomen waardoor aanwezige kennis bij de diverse hulpverleners niet gedeeld werd.

De psychiater van vader Ricky en de medewerker van het Leger des Heils verzwegen dat de kersverse vader last kreeg van wanen. ‘Psychotisch’, omschrijft verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin) Ricky’s toestand van destijds. Met messen wilde Ricky achter zijn vermeende belager aan. Op dat moment had volgens Geluk uithuisplaatsing van Talysa in gang gezet kunnen worden. De afspraak was dat een verzoek tot ondertoezichtstelling zou volgen wanneer er ook maar iets misging in het gezin. Alleen kreeg jeugdzorg niets te horen over het ‘messenincident’. Dus gebeurde er niets.

En dus was het vier weken oude meisje twee weken later dood... Maar wat leren ze hier nu van?
Als Bureau Jeugdzorg de voogdij had, dan had zij het wetteljk gezag en was dus ook verantwoordelijk voor het welzijn van Talysa. Nu zij dood is, wast Bureau Jeugdzorg haar handen weer eens in onschuld en wordt blijkbaar niet vervolgd.

Laatste aanpassing op donderdag 18 december 2008 09:28
 
Huisartsen claimen grotere rol in jeugdzorg... PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 12 december 2008 13:34

... maar huisarts is geen instelling

Het kost huisartsen steeds meer inspanning om kwetsbare kinderen te steunen, aldus het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vandaag. A. Kramer, al 25 jaar huisarts en een van de degenen die het NHG-standpunt voorbereidden: „Onze zwakte is dat wij meer hulpverlener zijn dan veranderaar. Tegelijkertijd is dat onze kracht.”

Geen aanval op schoolartsen, jeugdartsen of artsen van consultatiebureaus; slechts een actualisering van wat goede huisartsengeneeskunde is. Zo omschrijft Kramer het standpunt dat het NHG naar buiten bracht. „Natuurlijk gaan we uitvoerig in op de jeugdzorg. Maar daarin is de laatste jaren zo veel veranderd. Als je de stand van zaken actualiseert, kun je daar niet omheen.”

De gegevensuitwisseling tussen huisartsen en hulpverleners in de zorg voor de jeugd laat te wensen over, zegt het NHG. Hoe komt dat?
„De traditie om gegevens met elkaar te delen, bestaat eigenlijk vooral in de somatische geneeskunde. EHBO-afdelingen van ziekenhuizen en fysiotherapeuten zullen het altijd melden als ze patiënten uit mijn praktijk hebben gezien, zonder dat ik daarvan wist. In de psychosociale zorg is het helaas nooit een automatisme geworden. Dat wringt, zeker bij kinderen, omdat die kwetsbaar zijn. Dat er de laatste jaren in de psychosociale zorg tal van organisaties en initiatieven zijn bijgekomen, is een extra complicatie. Ik schat dat hier in Utrecht wel een tiental organisaties iets doet op het terrein van psychosociale jeugdhulpverlening. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.”

Hoe erg is het als huisartsen en jeugdhulpverleners of ggz-medewerkers niet op de hoogte zijn van elkaars doen en laten?
„Ik heb meerdere keren meegemaakt dat het Bureau Jeugdzorg een patiëntje uit deze praktijk doorstuurde naar de ggz zonder dat ik ervan wist. Als de thuissituatie van zo’n kind complex is, bijvoorbeeld door financiële of relationele zorgen of door de aanwezigheid van een zieke oma, weten wij dat. Als er rond het doorsturen geen contact is, komt die informatie niet bij de ggz terecht. Andersom is het belangrijk dat wij weten dat een kind hulp heeft van de ggz, zodat wij ons beleid daar weer op kunnen aanpassen en gebruik kunnen maken van hun ideeën.”

Minister Rouvoet wil voor 2011 in elke gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin, een laagdrempelig centrum voor opvoedingsvraagstukken. Volgens het NHG is het geen automatisme dat een gemeente daar huisartsen bij betrekt.
„Hier in Utrecht, waar deze centra overigens Ouder- en Kindcentra heten, klopt dat zeker. Gemeenten hebben halen er wel allerlei instanties bij, maar om als huisarts betrokken te worden moet je er ontzettend aan trekken. Een huisarts is geen instelling met een directeur en een pr-manager. Ik denk dat dat het lastig maakt.
Je kunt het ook anders zeggen: Als huisarts hebben wij een wat onzichtbare, mogelijk wat ondergewaardeerde rol. Onze zwakte is dat wij meer hulpverlener zijn en niet zozeer veranderaars, zoals de Bureaus Jeugdzorg en de Centra voor Jeugd en Gezin, die met de nodige tamtam zijn opgericht. Maatwerk leveren en dicht bij de patiënt staan, is altijd ons kenmerk gebleven. Uiteindelijk is dat ook onze kracht.”

Laatste aanpassing op woensdag 17 december 2008 13:42
 
Online hulp van Bureau Jeugdzorg PDF Afdrukken E-mail
woensdag 10 december 2008 12:57

Multiculturele site van Jeugdzorg populair

Hulpmix.nlRuim duizend jongeren hebben het afgelopen jaar gechat op de nieuwe multiculturele site Hulpmix.nl voor jongeren met psychische of sociale problemen. De site, die precies een jaar bestaat, werd bezocht door in totaal 30.000 bezoekers, voornamelijk Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. 'Deze jongeren vragen geen hulp langs reguliere weg, maar wel via internet', concluderen medewerkers van Bureau Jeugdzorg Overijssel, die de online hulp bieden.

Zij doen dit samen met medewerkers van de bureaus Jeugdzorg Gelderland en Zuid-Holland. Liefdesproblemen, onzekerheid, depressiviteit en ruzie zijn de meest voorkomende onderwerpen die de jongeren online bespreken.

Bron: TC Tubantia, 10 december 2008.

 

Laatste aanpassing op woensdag 10 december 2008 13:03
 
Petitie machtsmisbruik Jeugdzorg: veel reacties PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 12 december 2008 12:29

Al bijna 150 ondertekenaars

Petitie machtsmisbruik jeugdzorgDe petitie tegen het machtsmisbruik van Bureau Jeugdzorg en de William Schrikkerstichting heeft reeds zo'n 150 ondertekenaars. Er worden ook veel opmerkingen gemaakt over de manier waarop deze stichtingen tewerk gaan, waardoor de petitie tevens de functie krijgt van een zwartboek van de jeugdzorg.

Laten we hopen dat het helpt om deze toestanden zo snel mogelijk de wereld uit te krijgen.
U kunt hier tekenen.

Tegelijkertijd geeft de rechtbank Rotterdam aan dat zij zich niet herkent in de klachten van de 12 jeugdrechtadvocaten, die onlangs een brandbrief stuurden over de beslissingen van rechters om kinderen uit huis te plaatsen. De rechtbank heeft zich bereid verklaard tot een gesprek met de advocaten, waarvoor inmiddels een afspraak is gemaakt.

Bron: Het Juridisch Dagblad, 12 december 2008.

 

Laatste aanpassing op vrijdag 12 december 2008 12:58
 
Ruim 800 kinderen onschuldig in de gevangenis PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 09 december 2008 19:30

Geen therapie maar tralies

830 kinderen wachten in de gevangenis op jeugdzorgBij de IKON was afgelopen zondag in het programma Spraakmakende Zaken (Presentatie: Paul Rosenmöller) te zien hoe zo'n 830 kinderen onschuldig in de gevangenis zitten. Al sinds 2003 is dit probleem bekend bij verschillende ministers, maar de situatie blijft onveranderd.

In deze uitzending zijn het tienermeisje Jade en haar vader Lawrence de hoofdgasten. Jade werd na een moeilijke periode uit huis geplaatst. Maar ze kwam door de lange wachtlijsten in de jeugdzorg niet voor behandeling in een kliniek terecht, maar in de gevangenis. Daar moest het veertienjarige, in psychische nood verkerende meisje vele vernederingen doorstaan.

Bekijk hier de uitzending.

Ik begin jeugdzorg een steeds vervelender woord te vinden.

 

Laatste aanpassing op dinsdag 09 december 2008 19:46
 
«BeginVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 6 van 26
Advertentie
 

Polls

Joomla! is used for?
 

Who's Online

We hebben 28 gasten online

Advertisement

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.