Home

Main Menu

Resources

Key Concepts

Login Form 
Welcome to the Frontpage
Cadeau voor kinderen in de jeugdzorg PDF Afdrukken E-mail
woensdag 03 december 2008 09:56

Actie Pepernoot

Nationaal Fonds Kinderhulp Met Actie Pepernoot zamelt het Nationaal Fonds Kinderhulp jaarlijks geld in om elk kind in de jeugdzorg een extraatje te geven met Sinterklaas. Dat extraatje is een cadeaubon van € 20,=, te besteden bij V&D.

'Pakjesavond is een echt kinderfeest. Kinderen die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben het niet makkelijk en verdienen juist op die avond een steuntje in de rug. Maar ook ouders en verzorgers delen in de feestvreugde, omdat het plezier en geluk van een kind dat een cadeautje ontvangt ook op hen afstraalt. Met Actie Pepernoot zorgt Kinderhulp er voor dat deze kinderen niet worden overgeslagen,' zegt Jan Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Met Actie Pepernoot beoogt Kinderhulp dat een Sinterklaasviering voor ieder kind vanzelfsprekend blijft. De actie die sinds 2000 bestaat en jaarlijks wordt georganiseerd, ontvangt ook dit jaar een flinke bijdrage van de Sponsor Loterij.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich al bijna 50 jaar in om kinderen die te maken krijgen met jeugdzorg een beetje gewoon geluk te bezorgen. Kinderhulp honoreert aanvragen voor financiële ondersteuning, afkomstig van allerlei instellingen voor jeugdzorg. Het gaat hierbij om direct kindgerichte zaken zoals een weekje kamperen in de zomer, een fiets, een lidmaatschap van een sportclub of een echte Sinterklaasviering.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp is geheel afhankelijk van giften en donaties. Bijdragen voor Nationaal Fonds Kinderhulp kunnen worden gestort op gironummer: 40.40.40

Laatste aanpassing op donderdag 04 december 2008 10:30
 
Nieuwe manier van financiering Bureaus Jeugdzorg PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 02 december 2008 15:23

Nieuwe financieringsystematiek in 2009

De financiering van de jeugdzorg voor de provincies en de drie grootstedelijke regio’s wordt vanaf 2009 op een nieuwe leest geschoeid. In de nieuwe systematiek krijgen zij een budget dat rekening houdt met de prognoses van de vraag naar jeugdzorg.
Provincies krijgen meer mogelijkheden om eigen accenten te leggen in hun jeugdbeleid. Dat is een van de doelen van minister Rouvoet , die de nieuwe financieringsystematiek in 2009 wil laten in gaan. Het voorstel voor de wijziging in de financiering van de provinciale jeugdzorg is inmiddels door de ministerraad aangenomen.
 
De provincies schatten dat ze komende jaren structureel 188 miljoen euro nodig hebben. Het IPO (Interprovinciaal Overleg) heeft, in aanloop op de begrotingsbehandeling voor het ministerie van Jeugd en Gezin, een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin maakt de koepelorganisatie duidelijk waarom er: ‘Duurzame investeringen nodig zijn. Die investeringen vergen 123 miljoen euro meer dan de incidentele middelen – 65 miljoen – die het kabinet voor 2008 heeft toegezegd’.
 
Het IPO geeft in de brief aan dat de jeugdzorg ook volgend jaar een sterke groei laat zien. Ten opzichte van 2006 stijgt aantal aanmeldingen van kindermishandeling met 60 procent. Verder groeit het aantal geaccepteerde aanmeldingen voor Bureau Jeugdzorg met 23 procent en het zorgaanbod met 11 procent.
 
De nieuwe financieringsmethodiek brengt een nieuw – onafhankelijk - adviesorgaan voort: het Adviesorgaan Financiering Jeugdzorg (AFJ). Dat gaat adviseren over de hoogte van het totale budget aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en aan het Interprovinciaal Overleg (IPO). Ook adviseert het AFJ over de verdeling van het budget over de 12 provincies en de drie grootstedelijke regio’s: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
 
Provincies, waar meer vraag is naar jeugdzorg, krijgen meer geld. Als de provincies geld overhouden dan mogen ze dat houden, maar moeten dat geld dan de komende jaren binnen de jeugdzorg besteden. Komen provincies geld tekort, dan moeten ze dat uit eigen middelen aanvullen.
 
De nieuwe systematiek is bedacht in overleg met het IPO en wordt de komende tijd nader uitgewerkt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau is gevraagd modellen te ontwikkelen voor het vaststellen van het totale budget en de verdeling daarvan. 
 
Minister Rouvoet verwacht met de nieuwe systematiek een belangrijke stap te zetten naar een toekomstbestendige financiering van de provinciale jeugdzorg. Hij gaat er van uit dat deze financieringsystematiek mee gaat met de vraag naar jeugdzorg en dat de middelen efficiënter worden besteed, zodat wachtlijsten kunnen worden voorkomen.

Bron: Ministerie Jeugd en Gezin.

Laatste aanpassing op donderdag 04 december 2008 10:29
 
Verkocht en nu in pleeggezin PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 28 november 2008 13:42

Pleeggezin voor baby Jayden

Vier maand oud: je bent verkocht door je ouders, je woont een paar maand bij je wensouders en wordt vervolgens al in een pleeggezin geplaatst. Wat kan je als kind allemaal overkomen in zo korte tijd?

Waar ouders en wensouders totaal niet bij stilstaan, is wat de gevolgen van dit alles zijn voor het kind.
Nu willen de biologische ouders hun kindje terug.
Te zot voor woorden.

Laatste aanpassing op zondag 30 november 2008 17:19
 
Gesol met baby J. PDF Afdrukken E-mail
zondag 30 november 2008 16:52

Kan zo'n kind zich nog hechten?

Ik kan er niet zo goed tegen. Tegen dat gedoe met die kleine kindjes, die verkocht worden, bij wensouders terecht komen, dan weer naar een pleeggezin gaan en wellicht aan het eind van het liedje terugkeren bij de eigen ouders omdat die er spijt van hebben dat ze hun zoontje hebben afgestaan.

Er heersen diverse opvattingen over de hechting van zo'n klein mensje. Er zijn mensen die zeggen dat de eerste paar dagen bepalend zijn, maar er zijn ook deskundigen die een goede hechting later voorzien.
Op Radio1 kwam dat hechtingsprobleem aan de orde. Luister maar eens hier.

Feit blijft wel dat ik het gesol met zo'n jong mensje mensonterend vind.

Het enige opvallende aan deze "zaak" is dat al meteen Bureau Jeugdzorg Overijssel verkondigde de wensouders te willen helpen. Zeker geen wachtlijsten meer daar.

Laatste aanpassing op maandag 01 december 2008 17:22
 
Pleegouders krijgen rechten PDF Afdrukken E-mail
donderdag 27 november 2008 10:56

Na gesprek met Tweede Kamerleden CDA

Aan het eind van het gesprek met drie Tweede Kamerleden van het CDA kregen we de toezegging van Kamerlid Ine Aasted dat ze het ging regelen: dezelfde rechten voor pleegouders als bijvoorbeeld stiefouders.

Het was dus niet voor niets dat we gisteren naar Den Haag togen. Met vier man sterk (nou ja, drie dames en ik) waren we uitgenodigd door Mirjam Sterk om te praten over de Initiatiefnota pleegzorg "Gezin boven tehuis" van het CDA. De nota is inmiddels in de Tweede Kamer behandeld en ook de reactie van minister Rouvoet is bekend: positief, een aantal zaken is reeds in gang gezet en er wordt nog verder onderzocht welke verbeteringen er nog nodig zijn met name op het gebied van kinderbijslag, kindertoeslag en pleegvergoeding. Daarop wil het CDA nog reageren, vandaar dat ze ons hadden uitgenodigd.

bezoek pleegouders aan Tweede Kamerbezoek pleegouders aan Tweede KamerVoorafgaand aan het gesprek (tijdens een diner in het ledenrestaurant van de Tweede Kamer) kregen we een rondleiding in het gebouw van de Tweede Kamer door Mirjam Sterk. Natuurlijk mochten we ook een kijkje nemen in de Tweede Kamer (waar net een debat was geschorst), en liepen we via de "wandelgangen" langs de vele vergaderzalen.

Onze delegatie bestond uit 4 mensen die flink wat ervaring hadden in de pleegzorg. Anne Marie van Melle kennen we van tv en van haar dagboek van een pleeggezin op de site van http://www.pleegouderszijnbijzondernodig.nl/. Zij was degene die in eerste instantie was uitgenodigd door Mirjam Sterk. Zij had Gonny meegenomen, de dame van het magazijn voor pleegouders (en te vinden op http://www.jemagerzijn.nl/) en Maria de Vries, de aankomend directeur van de NVP (Nederlandse Vereniging voor Pleegouders). En ondergetekende omdat ik via mijn site contact had gekregen met Anne Marie.

Mirjam Sterk stond ook niet alleen: ze had gezorgd voor Kamerleden die allemaal Jeugd en Gezin in hun aandachtsgebied hadden, en dus waren ook Ine Aasted, Sabine Uitslag en beleidsmedewerkster Josien Leers aanwezig. Het eten (Ine raadde ons de Surinaamse schotel aan, en dat was een uitstekende keuze) was heerlijk, en we hebben heel wat zaken besproken.

Ik heb er een zeer goed gevoel bij. Het was de moeite waard.

 

 

 

Laatste aanpassing op zaterdag 29 november 2008 17:24
 
«BeginVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 8 van 26
Advertentie
 

Polls

Joomla! is used for?
 

Who's Online

We hebben 24 gasten online

Advertisement

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.