Home

Main Menu

Resources

Key Concepts

Login Form 
Welcome to the Frontpage
Kinderombudsman komt er eindelijk PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 21 november 2008 11:01

Bekendmaking tijdens Internationale dag rechten van het kind

Na jarenlang proberen, lukt het nu toch: er komt een Kinderombudsman die zich speciaal toelegt op de belangen van kinderen.
 
Een wetsvoorstel dat PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib binnenkort presenteert, kan straks rekenen op de steun van een Kamermeerderheid en van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin). De PvdA'ster ijvert al jaren voor zo'n speciale ombudsman, maar een eerder voorstel van haar met D66, in 2001, werd gekraakt door de Raad van State en kreeg niet voldoende politieke steun.

Nu staan volgens Arib naast haar partij in ieder geval de SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en D66 erachter en mogelijk ook het CDA en de VVD. Het vernieuwde wetsvoorstel gaat over twee weken naar de Raad van State. Volgens Arib zijn eerdere, vooral technische bezwaren nu veranderd. Belangrijk vindt ze dat de Kinderombudsman zich niet beperkt tot de overheidsinstanties maar zich ook mag bemoeien met de private sector.

Het grootste deel van de jeugdzorg is in private handen, aldus Arib. Ze is heel blij dat het nu toch gaat lukken en hoopt dat het voorstel medio volgend jaar parlementair kan worden afgehandeld.

De Kinderombudsman moet een toegankelijk, herkenbaar en onafhankelijk instituut worden en toezien op de naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Ook moet hij of zij redeneren vanuit de belangen van kinderen. Deze persoon zal net als de echte Ombudsman door de Tweede Kamer worden benoemd en krijgt evenveel bevoegdheden.

Hoewel de Kinderombudsman officieel nog niet bestaat, is er inmiddels al wel een website: www.Kinderombudsman.nl. Maar of dit ook daadwerkelijk de officiële site is?

Bron: nu.nl, 20-11-2008.

Laatste aanpassing op vrijdag 21 november 2008 11:21
 
Internationale dag van de rechten van het kind PDF Afdrukken E-mail
donderdag 20 november 2008 09:30

Vandaag Internationale dag van de rechten van het kind

Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd.

De belangrijkste rechten van het kind zijn:

 • Het recht op onderwijs
 • Het recht op eigen geloof en cultuur
 • Het recht op een naam en een nationaliteit
 • Het recht op een eigen mening
 • Het recht op een veilig en gezond leven
 • Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
 • Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • Het recht op bescherming bij een oorlog
 • Het recht op spelen
 • Het recht om op te groeien bij familie
 • Het recht op veilig drinkwater
 • Het recht op goede gezondheidszorg
 • Het recht op zorg bij een handicap

Alle rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld.

Had u de drie vorige berichten al gelezen? Er is nog wel wat werk te doen hier in ons landje.

Laatste aanpassing op donderdag 20 november 2008 09:55
 
Jarenlang mishandeld: kinderen doen aangifte PDF Afdrukken E-mail
woensdag 19 november 2008 08:57

Kinderen geven ouders aan

In Bennekom zijn een vader en moeder opgepakt die worden verdacht van mishandeling van hun vier kinderen. Een dochter van zestien en een zoon van veertien waren naar de politie gestapt. Volgens hen zijn ook hun zusjes van zes en acht mishandeld. De vader zou de kinderen jarenlang hebben geslagen en geschopt. Hij zit sinds vorige week vast.
De politie van Bennekom pakte vandaag ook de moeder op. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid.

De twee oudste kinderen zijn naar een pleeggezin, de jongsten zijn opgevangen door Bureau Jeugdzorg.

Jarenlang mishandeld: waarom heeft niemand (familie, de buren, de school) dit niet gezien?

 

Laatste aanpassing op donderdag 20 november 2008 09:04
 
Kind overlijdt na mishandeling: ouders vrijgesproken PDF Afdrukken E-mail
donderdag 20 november 2008 09:12

Vrijspraak voor beide verdachten in zaak Diego Hardeman

Diego Hardeman stierf 17 december vorig jaar aan de gevolgen van inwendig letsel. Het kind was slechts 1½ jaar. De moeder en haar toenmalige partner stonden daarvoor terecht.

De rechtbank in Almelo sprak gisteren beide verdachten in de zaak vrij. Tegen hun is geen bewijs. De rechtbank gaat uit van structurele mishandeling en fataal letsel, toegebracht op het moment dat beiden aanwezig waren. Aanwezigheid van anderen tijdens het fatale moment is niet aannemelijk, aldus de rechtbank.

Diego is overleden aan interne bloedingen door twee wonden als gevolg van 'zeer heftig botsend geweld.' De rechtbank concludeert dat het fatale letsel tussen 4.45 uur en 6.45 uur is toegebracht. Het alibi van moeder Nivea is daardoor ongeldig.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

Ik vind het onvoorstelbaar dat een rechtbank in deze zaak tot vrijspraak komt. Volgens mijn krant (TC Tubantia) gaat het er hier om een zuivere rechtspraak te waarborgen, en dat bij enige onzekerheid voorkomen moet worden dat er iemand onschuldig achter de tralies gaat.
Maar het is toch zo dat je een boete kunt krijgen als je een mens in nood niet helpt? Wie er in deze zaak ook het uiteindelijk fatale letsel heeft toegebracht, de ander heeft in elk geval te weinig gedaan om het kind te helpen en/of te beschermen. Naar mijn idee zijn beiden dus schuldig en moeten daarvoor worden bestraft. Het kan niet zo zijn dat je als ouders hier vrijuit gaat.

Laatste aanpassing op donderdag 20 november 2008 09:40
 
Zoontje (9) ingezet bij heroïnesmokkel PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 18 november 2008 19:13

Vader en moeder gearresteerd

Een Nederlands echtpaar is gisteren gearresteerd op het Atatürk-vliegveld van Istanboel met 20 kilo heroïne in hun bagage.
Het stel was samen met hun 9-jarig zoontje vijftien dagen op vakantie in Istanboel. De twee echtelieden hebben al tegenover de politie bekend dat ze de heroïne hadden gekocht van een dealer in de chique wijk Sisli. De ouders hadden het jochie, dat erbarmelijk huilde tijdens de arrestatie, expres meegenomen zodat het er op zou lijken dat ze als echte toeristen op vakantie waren. Het Nederlandse stel riskeert een hoge gevangenisstraf in Turkije.

Onvoorstelbaar. Dit doe je toch je eigen kind niet aan?
Het is niet bekend wat er nu met het zoontje gebeurt.

Bron: De Telegraaf, 18-11-2008.

Laatste aanpassing op dinsdag 18 november 2008 19:51
 
«BeginVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 10 van 26
Advertentie
 

Polls

Joomla! is used for?
 

Who's Online

We hebben 17 gasten online

Advertisement

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.