Home

Main Menu

Key Concepts

Raad voor de Kinderbescherming gaat weer toetsen PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 14 november 2008 11:47

Kinderbescherming toetst alsnog terugplaatsing

De Raad voor de Kinderbescherming gaat alsnog bekijken of probleemkinderen die weer thuis zijn, daar wel veilig zijn. Het gaat om kinderen bij wie deze toetsing achterwege was gebleven.
Dat heeft minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Als een kind dat uit huis is gehaald, weer terug gaat, moet de kinderbescherming kijken of dat wel kan. De Inspectie Jeugdzorg stelde recent vast dat deze toetsing te vaak achterwege blijft.

Risico
De Raad voor de Kinderbescherming gaat tot 1 juni van dit jaar bekijken of er kinderen weer naar huis zijn gegaan, terwijl ze misschien toch nog risico lopen. De toetsing schoot er vaak bij in omdat Bureaus Jeugdzorg de raad niet liet weten dat een kind weer naar huis ging of gaf onvoldoende informatie. Dit moet voortaan beter gaan, onder meer door dit proces te automatiseren.

In zeven regio's moeten kinderen die onder toezicht van een voogd zijn gesteld daar langer dan vijf dagen op wachten. Koploper is Rotterdam, met een wachtlijst van 250 kinderen. Eind oktober wachtten bij de Raad voor de Kinderbescherming zeshonderd kinderen op een onderzoek. Jaarlijks doet de raad 19.000 onderzoeken.

Rapport
Eind oktober constateerde de Inspectie voor de Jeugdzorg in een rapport onder meer dat de raad onvoldoende toezicht houdt op de veiligheid van kinderen die worden teruggeplaatst in probleemgezinnen. Bovendien is de Inspectie niet duidelijk aan welke criteria de raad de veiligheid van gezinnen toetst. Een gezinsvoogd beslist daarover, maar de raad moet zo'n besluit onafhankelijk toetsen. De raad krijgt beslissingen om een kind terug naar huis te laten gaan niet of te laat voorgelegd.

De Raad voor de Kinderbescherming kwam in 2004 onder vuur te liggen na de dood van de peuter Savanna uit Alphen. Het kind overleed na mishandelingen door haar moeder en stiefvader.

Onze ervaringen
Zelf hebben we meegemaakt dat de Raad ook niets doet als er wél een rapportage van de voogd over een terugplaatsing naar hun is gestuurd. Bij navraag hoe het advies van de Raad ("Geen bezwaar") tot stand was gekomen kreeg ik als antwoord: "We hebben het oordeel van de voogd van Bureau Jeugdzorg ambtshalve afgedaan."
Dat is gewoon een andere formulering voor "We hebben er niet naar gekeken."

 

Laatste aanpassing op vrijdag 14 november 2008 12:16
 
Advertentie