Home

Main Menu

Key Concepts

Justitie wil jongens uit Turkije terughalen PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 02 januari 2009 01:02

Ouders willen kinderen niet in lesbisch pleeggezin

Het ministerie van Justitie gaat proberen om twee jongens terug te halen naar Nederland die tegen de zin van Bureau Jeugdzorg in Turkije verblijven. Dat liet een woordvoerder van Justitie woensdag weten. Bureau Jeugdzorg Haaglanden vroeg eerder om hulp aan het ministerie, dat de autoriteiten in Turkije om medewerking zou moeten vragen.

De twee jongens van 7 en 11 jaar oud staan onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Zij kwamen in het nieuws omdat in Turkije ophef is ontstaan over het pleeggezin van hun nog in Nederland wonende broertje. Die zou tegen de zin van de ouders bij een lesbisch stel wonen.

Volgens de woordvoerder van Justitie zijn er twee goede opties om de jongens van 7 en 11 jaar terug te halen. Dat kan ten eerste met een beroep op het verdrag over internationale kinderontvoeringen, dat door zowel Nederland als Turkije wordt erkend. Hierin staat dat kinderen bij een ontvoering naar het buitenland onmiddellijk moeten worden teruggeleid. De zegsman kan nog niet aangeven op welke termijn bekend is of de Turkse autoriteiten hieraan meewerken. Een andere mogelijkheid is een rechtsgang in Turkije.

Zolang de twee oudste jongens in Turkije verblijven, kan de jeugdzorg zijn rol niet uitoefenen, zegt een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Het verblijf van de twee kinderen in Turkije is het gevolg van een strijd die al sinds 2004 gaande is. Het derde kind van de biologische ouders, destijds enkele maanden oud, viel toen van de trap af, zegt advocaat van de ouders Renaldo Nasrullah. Na een bezoek aan het ziekenhuis werd het kind vanwege een vermoeden van kindermishandeling direct uit huis geplaatst en bij een pleeggezin ondergebracht. In de daaropvolgende weken werden de twee jongens die momenteel in Turkije verblijven in hetzelfde pleeggezin ondergebracht.

Na de uithuisplaatsing werd onderzoek verricht en toen is volgens Nasrullah door de kinderrechter geen bewijs gevonden van kindermishandeling. Daarom mochten de twee oudste zonen in juni 2007 weer terug naar hun ouders. "Omdat de jongste zoon last zou kunnen krijgen van hechtingsproblemen was besloten om hem gefaseerd terug te laten keren naar de biologische ouders", licht Nasrullah toe.

Bureau Jeugdzorg deed vervolgens afgelopen zomer in verband met nieuwe zorgen over het gezin weer een verzoek tot uithuisplaatsing van de twee jongens die bij hun ouders verbleven. Op het moment van het verzoek verbleef de moeder met haar twee zonen in Turkije. De moeder bracht daarop haar zonen onder bij familie in Turkije. Volgens de advocaat deed de moeder dit omdat de ouders 'geen vertrouwen meer hebben in Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming'.

De jongste zoon, inmiddels een kleuter, verblijft nog steeds bij de pleegouders waar hij vier jaar geleden werd geplaatst. Vanwege de veronderstelde lesbische geaardheid van deze pleegouders berichten veel Turkse media over de zaak. In verband met de privacy van de pleegouders wil Bureau Jeugdzorg niet ingaan op de seksuele geaardheid van de ouders. Volgens Nasrullah zijn zij lesbisch, maar is dat voor de islamitische ouders op zich niet het grootste probleem. Wel willen zij liever iemand die dichter bij hun 'normen en waarden' staat.

Omdat de kinderen in Turkije verbleven en de ouders geen informatie wilden prijsgeven over hun verblijfplaats, werden zij tijdelijk vastgezet. De Raad voor de Kinderbescherming had aangifte van kinderontvoering gedaan bij het Openbaar Ministerie. De moeder werd op 28 oktober opgepakt, de vader op 4 november. Tien dagen later werden beide ouders weer op vrije voeten gesteld.

Volgens de woordvoerder van Bureau Jeugdzorg zal bij terugkeer van de kinderen in Nederland de beste oplossing worden gezocht. Of de twee jongens dan opnieuw in een pleeggezin worden geplaatst, is volgens haar 'nog helemaal niet zeker'.

Bron: www.nieuws.nl, 31 december 2008.

Laatste aanpassing op zaterdag 03 januari 2009 15:13
 
Advertentie