Home

Main Menu

Key Concepts

Jeugdzorg doelwit haters PDF Afdrukken E-mail
donderdag 15 januari 2009 10:35

Bedreigingen via internet

Jeugdbeschermers krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen via internet. Op websites als Hyves en YouTube circuleren teksten en filmpjes over jeugdbeschermers die met naam en soms zelfs met privé-foto's over de hekel worden gehaald door boze ouders of jongeren. De belangenvereniging voor medewerkers van Bureau Jeugdzorg (BMJ) noemt dit soort praktijken 'onacceptabel', weet SP!TS.

Deze haatsites hebben veelzeggende url's als anti-jeugdzorg2008.hyves.nl en lijken vooral te worden bezocht door ouders en kinderen die boos zijn op Bureau Jeugdzorg of de verwante William Schrikkerstichting. In de commentaren op dergelijke sites zijn namen terug te vinden van jeugdbeschermers. Ook staan er filmpjes op waarin een voormalig jeugdbeschermer figureert die beweert financiële bonussen te hebben ontvangen voor het uit huis plaatsen van kinderen. En op onder andere Youtube staat een filmpje met foto van een jeugdwerker die een ijsje eet met als begeleidende tekst: "Nu eet je lekker een Magnum, maar later krijg je een harde op je hoofd." Een Magnum is ook een type vuurwapen.

De belangenvereniging BMJ zegt dat dergelijke uitingen als zeer intimiderend kunnen worden ervaren. Voorzitter Ton Moolenaar: "Deze trend op internet sluit aan bij onze indruk dat jeugdbeschermers ook in het algemeen steeds vaker het slachtoffer zijn van bedreigingen." Moolenaar zegt verder dat Bureaus Jeugdzorg altijd aangifte moeten doen als een personeelslid wordt bedreigd. "Er moeten heldere afspraken bestaan, zodat de medewerker zich gesteund weet."

Ook de brancheorganisatie MOgroep Jeugdzorg is op de hoogte van het bestaan van de haatsites. "Wanneer bij deze uitingen sprake is van schending van de privacy van medewerkers uit de jeugdzorg vindt MOgroep Jeugdzorg dat deze van de site gehaald moeten worden. In eerste instantie is het aan de werkgever van de betrokken medewerker om hierop actie te ondernemen. Waar nodig zal MOgroep Jeugdzorg hierbij ondersteuning bieden", zegt een woordvoerder.
Hyves laat in een reactie weten dat slachtoffers van bedreigingen zich altijd kunnen melden. Als de klacht terecht blijkt, kan het bedrijf de site verwijderen.

Natuurlijk, bedreigen mag niet. Maar je moet je als jeugdzorg wel afvragen waardoor dit soort fenomenen ontstaan.

Bron: SPITS.NL.

Laatste aanpassing op zaterdag 17 januari 2009 17:21
 
Advertentie