Home

Main Menu

Key Concepts

Baby Donna blijft bij pleegouders PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Rudi   
woensdag 07 mei 2008 12:27
Rotterdam, 7 mei, NRC HANDELSBLAD.
Baby Donna mag in Nederland blijven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmorgen beslist in de zaak die de Belg Bart Philtjens, de biologische vader van Donna, had aangespannen. Philtjens krijgt voorlopig geen omgangsregeling met zijn kind.

De inmiddels drieënhalf jaar oude Donna mag bij haar Nederlandse pleegouders blijven, maar is per direct onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg Utrecht, voorlopig voor de periode van een jaar. De rechter is van mening dat de druk op het gezin door de media-aandacht en alle juridische procedures zo groot is dat geen enkel gezin die zonder hulp aan zou kunnen.

Het Nederlandse echtpaar uit Leusden kocht baby Donna in 2005 via internet van een Belgische vrouw. Deze bleek de baby echter aan een Belgisch echtpaar te hebben ‘beloofd’. De vrouw zou zich kunstmatig geïnsemineerd hebben met het sperma van de Belg Bart Philtjens. Zij vertelde Philtjens en zijn vrouw dat ze een miskraam had gehad en verkocht haar kind vervolgens op internet. De Belgische vrouw heeft altijd volgehouden dat haar echtgenoot de vader was van Donna, maar uit dna-onderzoek bleek dat Philtjens de biologische vader is.

Philtjens spande een rechtszaak aan die vorig jaar oktober diende voor de rechtbank in Utrecht. Hij verzocht de rechtbank de Nederlandse pleegmoeder uit de voogdij te ontzetten. Hij wilde zelf het gezag over baby Donna en een omgangsregeling met zijn kind. De rechter zag in oktober echter geen reden om Donna bij haar Nederlandse pleegouders weg te halen.

De rechter vond dat de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek moest doen naar de leefsituatie en ontwikkeling van Donna. Het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming was in maart klaar en speelde vandaag een rol in de rechtbank. Woordvoerder Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming: „Volgens de raad is het heel belangrijk dat er contact is tussen Donna en haar biologische vader. Het meisje moet hoe dan ook weten wat haar ontstaansgeschiedenis is, vinden wij. Maar rust en stabiliteit staan nu voorop. Contact is pas mogelijk wanneer het kind eraan toe is.”

Laatste aanpassing op maandag 08 september 2008 09:43
 
Advertentie